Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев Снимка: Фейсбук/ Румен Радев
Румен Радев Снимка: Фейсбук/ Румен Радев

“Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно."

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти днес. По-рано той прие почетния строй на Българската армия по повод 6 май.

„В днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесите по модернизация се движат мудно. Помните, че ми отне свикването на няколко последователни консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи процесът по модернизация. На настоящия парламент му отне почти година, за да приеме разработената от служебното правителство на г-н Донев инвестиционна програма за модернизация. А аз отдавна апелирам не за спешни, а за аварийни мерки", подчерта президентът.

Той поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но мярката била закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", каза Радев.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", коментира Радев промените в Закона за хазарта.

Изграждането на национална детска болница трябва да е приоритет, допълни той.