Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от развилнелите се българи в Мондрагоне
Част от развилнелите се българи в Мондрагоне

Враждуващи банди българи се биха на улиците в южната община Мондрагоне, до Неапол, предизвиквайки ужас у живеещите наблизо. Паника обхванала и шофьорите на коли. Според местните медии десетки българи с камъни, бухалки и дървени прътове се развилнели едни срещу други под уплашените погледи на жителите. Много от тях заснели жестоките сцени със смартфоните си и публикували кадрите в социалните мрежи.

Боевете между българите, сравнени от жителите с истински бунт, започнали на 2 май вечерта след разпален конфликт между банди на улица "Маргерита" и улица "Савона". Те се намират в центъра на общината и са на две крачки от морето. Воюващите едни срещу други наши сънародници били млади хора. Не е ясно какво е породило конфликта между тях. Предполага се, че става въпрос за предотвратен опит за кражба от страна на някой от едната банда, или пък за саморазправа заради други мотиви.

Кметът на града Франческо Лаванга прати веднага тревожна нота до префекта на град Казерта Джузепе Касталдо. Той поиска спешното свикване на властите от провинцията, отговарящи за реда и сигурността. Кметът призова за ангажирането „на всички нива на отговорните за обществения ред" и за въвеждането на извънредни мерки с цел подсилването на контрола на държавните органи за сигурност в зоната. Лаванга каза, че сама общинската полиция не разполага с необходимите ресурси, за да се справи с подобни епизоди на жестокост. За случилото се е информиран и министърът на вътрешните работи Матео Пиантедози. Депутатът от движението „5 звезди" Агостино Сантило попита какво прави правителството на Джорджа Мелони и защо не осигурява закрила за гражданите в тези зони. Той публикува в профила си във фейсбук и видео, направено от местен жител, на сцените с българските банди.

Мондрагоне е община с 26 хил. жители в провинция Казерта, северно от Неапол. В малката община живее от над 10 години голяма общност български роми, които работят в земеделието. Сцени на саморазправа между тях е имало често и в миналото. Според Националния статистически институт в община Мондрагоне през 2023 г. са регистрирани, че живеят официално над 1270 българи. Реалният им брой обаче е много по-висок.