Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франко ди Маре Кадър: Раи Уно
Франко ди Маре Кадър: Раи Уно

Известният италиански журналист е в края на живота си заради вдишаните по време на войната в Сараево азбестови частици

Милиони италианци са още в шок от новината, която тези дни съобщи за себе си един от най-популярните и обичани телевизионни журналисти от РАИ Франко ди Маре. „Имам нелечим тумор и ми остава малко време живот", каза бившият специален пратеник на националната медия,който е отразявал повечето от военните конфликти през последните години.

Във видеовръзка за предаването „Ке темпо ке фа" по канала "Нове" Ди Маре разказа, че страда от остра форма на злокачествен мезотелиом.Това е рак на плеврата, причина за който са вдишвани микрочастици от азбест. Дълго време заболяването протича безсимптомно и може да се изяви и 20-40 години по-късно.

Защо всичко това се случва точно на бившия зам.-шеф на Раи Уно, който е и бивш директор на канала Раи Тре?

„Защото бях дълго време на Балканите, сред куршумите с обеднен уран, супер бързи, максимално разрушителни,способни да бутнат и една сграда. Всяка експлозия освобождаваше във въздуха безброй частици азбест. Достатъчна е само една - тя е 6000 пъти по-лека от един косъм. Може би съм я срещнал точно в Сараево, през юли 1992 г., при първата ми журналистическа мисия, или през последната през 2000 г. Не съм го знаел, но съм вдишвал смърт. Периодът на инкубация може да продължии 30 г.", каза 68-годишният Ди Маре в интервю за в."Кориере дела сера".

В Сараево през 1992 г. той среща и 10-месечната Стела, която е в сиропиталище.

„Бяхме отишли да снимаме в детския дом, защото беше ударен от граната. За късмет имаше само двама ранени". Влюбва се от пръв поглед в малкото дете и то в него. Както разказва по-късно в интервю за сп."Фамилия кристиана", „Това не беше геройски акт, влюбих се в едно новородено, все едно че се бяхме избрали. Направих всичко възможно, за да я отведа в Италия. Не съм я спасил. По-скоро тя ме спаси", твърди журналистът. Връщайки се в Рим, той и тогавашната му съпруга осиновяват момиченцето. Стела днес е на 32 г., завършила е икономика, и заедно със сестрите и със сегашната спътница в живота на Ди Маре е плътно до баща си в последните му дни.

„Стела е човекът, който даде смисъл и цел на живота ми". За историята на Франко ди Маре, който осиновява малкото сираче от Босна, беше направен през 2015 г.и филм по Раи Уно „Ангелът от Сараево".

„Стела стои зад всеки ред,който съм написал, тя е тази, която „изправи" пътя ми и ме спаси. Всеки път, когато я гледам как върви свободна по света, се вълнувам", споделя Ди Маре.Той разказва историята си и в книга, която излезе тези дни „Думите, с които да го кажем". „С нея разказвам войните вън и вътре в мен. Това е малък екзистенциален речник, моето завещание".

„Без да съм наясно с опасностите, пред които съм бил изправен, съм бил под небето на Балканите – вечно сиво заради праха в него. Дишах го и нощем, докато спях по бронетранспортьорите или в разрушените фабрики".

Когато Франко ди Маре чува за пръв път от своя лекар през 2021 г. името на злата болест,която го е поразила, си дава сметка веднага за какво става въпрос. Бившият специален пратеник в Босна, бившият водещ на най-популярните предавания по РАИ, знае прекрасно, че това е тумор, който не ти дава шанс.

Заболяването в началото е в плеврата,която е перфорирана на две места.От там туморът излиза навън. „На мястото на десния ми дроб нямаше нищо, беше колабирал заедно с плеврата, която го е обвивала.Половината ми гръден кош беше празен", казва Ди Маре. Оперативното отстраняване на кората на белия му дроб му подарила две години живот,но преди шест месеца болестта експлодирала отново – този път в левия дроб. В момента журналистът диша само благодарение на кислородна бутилка, към която е привързан денонощно.

В интервюто си за канала „Нове" Ди Маре обвини бившите шефове на РАИ, които не се отзовали на искането му да бъде диагностициран като разболял се при изпълняване на служебните си мисии. На базата на това той или близките му могат да бъдат обезщетени. „Хора, с които си говорех на „ти", защото и аз бях директор в РАИ, се изпариха, не ми отговаряха на обажданията и на имейловете, сякаш им просех нещо". По онова време и до 2023 г. Ди Маре води предаването „Граници" по Раи Тре. Сега той е в пенсия. Бившите шефове на телевизията казват, че пратили необходимото до компетентните служби.

Днешните шефове на РАИ обявиха официално, че не са имали и понятие за случилото се и че разбрали за него едва след сегашните интервюта на журналиста. Те изказаха близостта си до него и семейството му и се ангажираха той да получи възможно най-скоро исканото от него.

Според в."Стампа" от 2000 г. до днес 563 италиански военни са починали, а над 8700 са заболели от тумори, свързани с излагането на азбест или обеднен уран. Според Министерството на отбраната обаче този брой е много по-нисък.