Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казусът с частната детска болница породи редица въпроси, на които ще се опитам да отговоря.

- Защо да не е частна детската болница?

Днес ще разгледам само финансовата страна, но тя съвсем не е единствена.

Частният инвеститор се стреми към печалба. Детските клинични пътеки все още не са достатъчно добре финансирани и едва стигат да се покрие лечението и заплатите на персонала. Ако парите идват само от НЗОК и се държи на качествено лечение със сигурност няма да са достатъчни за да печели инвеститора.

Ако парите по КП не са достатъчно, има две възможности за печалба, които обикновено се комбинират.

- Да се пести от лечение. Това става с евтини медикаменти и консумативи. Или да се приемат леки случаи, които не изискват скъпо и продължително лечение. Това дискриминира тежките клинични случаи. Горните две пряко се отразяват на качеството. Поради факта, че съществува информационна асиметрия (лекарите имат много повече информация за здравето на пациента от самия него) пациента може да не разбере, че предлаганото качество на лечение не е на ниво.

- Вторият начин за печалба е като се иска доплащане от пациентите - за вип стая, за избор на екип, за административни услуги, за смяна на чаршафи, за болничен, за допълнителни консултации и т.н. Това създава сериозна бариера и затруднява достъпа до здравни услуги за децата от бедни семейства, които няма да са в състояние да доплащат.

Ако има държавна национална детска болница, която да предпоставя комплексни здравни грижи на високо качество, която да е достъпна за всички, частната такава би могло да има и тя да се конкурира с държавната, ако си намери персонал и пациенти. Но ако се позволи да има частна детска болница, преди държавната да е готова, това ще обезкърви от към персонал държавните структури и създаването на държавна детска болница на практика ще стане невъзможно. Многократно съм ставала свидетел как тежки и неясни пациенти се препращат и в частната болница, където работих за тях "нямаше" места. Без държавна детска болница има риск тежките клинични случаи и децата от бедни семейства да останат без лечение.

Здравето в детска възраст е основна предпоставка за развитие, учене, социално благополучие и достигане на пълния физически и интелектуален потенциал. Затруднения достъп до здравеопазване намалява възможностите на децата да се развиват и да участват като пълноценни граждани в социално-икономическия живот на страната. Като общество не можем да допуснем това.

*Коментарът е от фейсбук